header2.jpg

Korábbi e-AKG tájékoztató körlevelek (2011/1-5.)

PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Tar Ferenc   
2011. szeptember 08. csütörtök, 07:21

 

Az alábbiakban a korábbi körlevelekben megküldött e-AKG hírleveleket teszem közzé!

 

 



5.

Tisztelt eAKG Felhasználók, Ügyfeleink!




néhány aktuális információt szeretnék Önökkel megosztani.


1) az idei év várhatóan sok gazdaság esetében vis maior (belvíz) problémákat fog hozni. Ezzel kapcsolatban sokak részéről felmerült, hogy a gazdálkodási évre tervezett (szántóföldi) növényeket hogyan kell szerepeltetni a Gazdálkodási Naplóban, illetve mikortól kell vis maiornak tekinteni és pihentetett területre váltani és ennek a Földhasználati tervben való megjelenése hogyan szabályos.

Ez utóbbi azért lényeges, mert a vetésszerkezeti korlátozások (pl. integrált szántó esetén max. 60% búza, kukorica, napraforgó..) 5 éves értelmezésébe az ilyen speciális helyzetek külön értlemzést igényelnek.

Leellenőríztem az MVH illetékeseinél és az alábbi értelmezést erősítették meg: a legfontosabb szabály hogy az adott növényt akkor nem veszik figyelembe a Földhasználati Tervben és az 5 éves vetésszerkezetben ha a növény nem jut el virágzási stádiumba (ebben természetesen benne foglaltatik, ha ki sem kel a vetés, illetve vetés után pusztul ki.)

Fontos azonban hogy minden esetben vis maior jelentést kell benyújtani, amely alátámasztja és bizonyítja a későbbiekben a vetésszerkezet ilyen alakulását/változását.

A tárgyévre új Földhasználati Tervet a változás(ok) miatt NEM kell készíteni (emlékeztetőül az adott évre szept30-ig el kell készíteni az FHT-t..!) viszont fontos, hogy a Táblalistán az eredetileg termesztenin kívánt növény helyett a PIH01 kódú pihentetett terület vagy más növény kerüljön be, mert csak így lesz helyes a vetésszerkezeti százalékok számítása a következő év(ek)ben!

Ha bárkinek ezzel kapcsolatos kérdése van, vagy segítséget igényel, kérem keressenek!


2) Hosszas és gondos átgondolás és kiválasztás után április elejével szakmai és hirdetési együttműködést megállapodást kötöttem néhány szakmai partnerrel (DuPont Magyarország Kft. (növényvédelem), Vaderstad Magyarország Kft. (talajművelés), Agromonitor hírportál és várhatóan a Lajtamag Kft. (zöldtrágyanövény specialista)), ezen partnerek hirdetései és szakmai anyagai meg fognak jelenni a továbbiakban a honlap és a szoftver felületén, valamint az általuk rendelkezésre bocsátott anyagokat (termékinformáció, szakcikk, stb.) az eAKG tájékozató hírlevelek részeként rendszeresen körbe fogom küldeni az Önök számára.

Olyan minőségi partnereket próbáltam kiválasztani, melyek a saját tématerületükön piacvezetőek és megbízható, magas minőségű termékeket, szolgáltatásokat biztosítanak! Kérem kövessék figyelemmel a hivatkozott információkat, remélem minél többet hasznosítani tudnak belőlük! Jelen hírlevélhez csatolom a DuPont aktuális termékinformációit.


3) CSatoltan megküldöm az MVH aktuális 3. sz. hírlevelét is (ezeket a hírleveleket a továbbiakban is rendszeresen meg fogom küldeni!).


üdvözlettel,


Dr. Tar Ferenc




4.

Tisztelt Ügyfeleink!



Tegnap éjjel egy több hét óta tartó munka eredményeként létrejött fejlesztés eredményeit vezettük át a rendszeren. Néhány formai apróság miatt előfordult h piros hibaüzenet jelentek meg ill. a KET-ek száma, területe időlegesen megkettőzöttnek látszott. Ezeket időközben már javítottuk, ha további kisebb  eltéréseket észlelnek, kérem jelezzék, azonnal kiigazítjuk! Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérek!

Az alábbi továbbfejlesztett rendszerelemek / funkciók kerültek beillesztésre:

1) a KET területek évenkénti módosításának lehetősége (eddig a felvitt KETek az 5 évre állandóra voltak beállítva, azok módosítása minden gazdálkodási évre kihatott, ezt szeparáltuk gazdálkodási évenkéntire,  az esetleges változások így bevezethetőek.. ez egy igen jelentős módosítás, a szoftver alapjaihoz kellett visszanyúlni és ellenőrizni h bármilyen hiba megjelenését elkerüljük)

2)  nem akg-s táblákra mostantól nem kell növényvédelmi megfigyelés rögzítése növényvédő szeres kezelés rögzítése elött.

3) licensz rendelés, licenszkezelés rendszerének átalakítása: gazdálkodási évenkénti gazdálkodónkénti licenszlista és beállítási lehetőség valamint áttekintés létrehozása (erről részletesen külön levélben!) -  Bal Menü tetején Licenszek menüpont -

4) GN lapok - pdf - hibás tördelésének javítása történt


Csatoltan megküldöm továbbá az MVH hírlevél 2. számát!


A következő szoftverfejlesztési témákon dolgozunk jelenleg: műveletmásolási funkciók GN 9,10, 12 lapok esetén is, egyszerre több táblára történő művelet felvitel lehetősége.

Várjuk visszajelzésüket, milyen funkciómódosítást, bővítést látnának szívesen, tartanának hasznosnak!


üdvözlettel,


Dr. Tar Ferenc




3.

Tisztelt Ügyfeleink,



néhány aktuális és fontos információt szeretnék megosztani Önökkel:



1) a közelmúltban a VM - ÚMVP IH közzétette a 2011 évben érvényes AKGban tiltott, korlátozott növényvédőszerek listáját -

linke:  http://www.akg-info.hu/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=36:az-umvp-iranyito-hatosaganak-52011-i31-koezlemenye&catid=2:hirek&Itemid=15

a közleményt és mellékleteit csatoltan is megküldöm.


2) MVH közleményben megjelent a kötelező e-monitoring adatszolgáltatás, mely az AKG támogatottakra is vonatkozik!

Részletek: http://www.akg-info.hu/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=35:mvh-indul-a-koetelez-e-monitoring-adatszolgaltatas&catid=2:hirek&Itemid=15



3) Több ügyfélmegkeresést kaptunk "táblaváltozás" témakörben, főleg olyanoktól akik nemrégiben csatlakoztak rendszerünkhöz. Ennek a GN adatrögzítési elemnek a helyes értelmezése és alkalmazása igen fontos ezért ismételten, néhány pontba szedve újra körbeküldöm, valamint egy kiegészített magyarázattal pár napon belül frissítjük a Használati Útmutatóban is.

A táblaváltozás funkció célja az AKG 5 éve alatt az egyes táblák átalakulásának nyomonkövetése és megfelelő adminisztrációja. A feladat tehát az 5 éves periódus egészére vonatkozik!

1. lépés:  az aktuális év táblalistáján (tehát abban amikor a táblaváltozás történik!) a vonatkozó tábla adatlapját meg kell nyitni és az adatlapon a Táblaváltozás modulban a változás típusát ki kell választani a legördülő listáról: Táblaegyesítés/Táblaosztás/Másodvetés. Másodvetés esetén ki kell tölteni a modul összes rubrikáját.

2. lépés: az előzménytáblákon történt változási státusz rögzítése után fel kell vinni az ún. utódtáblákat, táblaegyesítés esetén 1-et, táblaosztás esetén többet az Új tábla hozzáadása gomb használatával. A létrehozott tábla/táblák adatait rgzíteni és menteni kell!

3. lépés: az utódtáblák és adataik rögzítése után a GN17 lapon rögzíteni kell a táblaváltozás tényét, megadva  majd elmentve az előzmény és utódtáblák körét.



4) Ezúton is figylemükbe ajánlom az AKG InFÓ Portált, mely folyamatosan frissülő és bővülő tartalommal ( hírek, fórum, infó-tár, letöltések..) várja a Kedves Felhasználókat!


üdvözlettel,


Dr. Tar Ferenc



1.

Tisztelt Ügyfeleink!


Örömmel tájékoztatok Mindenkit, hogy az elmúlt hetekben elvégzett intenzív munkálatok lezárásával, holnap reggeltől egy teljesen megújult AKG-Info honlap várja Önöket.

Számos új szolgáltatást indítunk el, mellyel szeretnénk még hasznosabbá tenni tenni a Portált. Remélem elnyeri tetszésüket!

Még kell néhány nap amíg az új menüpontok alá az anyagok első "garnitúrája" feltöltésre kerül, (Infotár, Letöltések) az információk bővítése folymatos lesz, kialakítottunk egy gyorskereső rendszert amely segíti az eligazodást.

Az eAKG szoftver belépési felületét a "szoftver" menüpontból érhetik el, a szokásos módon.


Várjuk visszajelzéseiket, észrevételeiket, további részletes információ a későbbiekben folyamatosan  fogok küldeni!


üdvözlettel,


Dr. Tar Ferenc


Módosítás dátuma: 2011. szeptember 08. csütörtök, 07:26