Tartalomkeresés
Témacsoport szerint
Téma szerint
Típus szerint



header3.jpg
Kezdőlap infotár hírek Az ÚMVP Irányító Hatóságának 5/2011. (I.31.) Közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 5/2011. (I.31.) Közleménye

PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Tar Ferenc   
2011. február 22. kedd, 10:38


az    agrár-környezetgazdálkodási    támogatás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről és a 39/2010. (VI.7.) ÚMVP IH Közlemény hatályon kívül helyezéséről.
Az    Európai    Mezőgazdasági    Vidékfejlesztési    Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a növényvédő szer használat az alábbi célprogramok esetén korlátozásokhoz kötött.

szántóföldi agrár-környezetgazdálkodási célprogram csoport:

 

  • integrált szántóföldi növénytermesztési célprogram
  • tanyás gazdálkodás célprogram
  • természetvédelmi zonális célprogramok: szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram, szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal célprogram, szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram, szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram


ültetvényekre vonatkozó agrár-környezetgazdálkodási célprogram csoport:

  • integrált gyümölcs- és szőlőtermesztés célprogram
  • hagyományos gyümölcstermesztés célprogram


A mellékelt táblázatok a 2010/2011. gazdálkodási évben a gazdálkodás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, az azokat tartalmazó növényvédő szerek, valamint a támogatható növények körét tartalmazzák.

A táblázatok a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelettel együttesen értelmezendők. Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepel, tiltott. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.

A természetvédelmi zonális célprogramok esetén a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 61. § (4) bekezdés g) pontja, a 62. § (4) bekezdés i) pontja, a 63. § (4) bekezdés i) pontja és a 64. § (4) bekezdés g) pontja alapján alapvetően minden rovarölő készít- mény használata tiltott a jelzett kultúrák (repce, mustár, olajretek) kivételével. A nem használható hatóanyagok és az azokat tartalmazó készítmények listáját az 1.c táblázat tartalmazza, mely ezen célprogramok esetében együtt alkalmazandó az 1.a táb- lázattal. Továbbá ugyanezen célprogramok esetében a rágcsálóirtó és talajfertőtlenítő szerek használata is tiltott.

A 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben és az Irányító Hatóság jelen közleményhez mellékelt táblázatokban foglaltak nem mentesítenek az egyéb növényvédelmi vonat- kozású jogszabályok betartása alól.

A 2011/2012. gazdálkodási évre vonatkozó listákat a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 17. § (4) bekezdése értelmében az Irányító Hatóság 2012. január 31-ig közleményben teszi közzé.

Az ÚMVP Irányító Hatóság jelen közleményének megjelenésével egyidejűleg hatályát veszti az ÚMVP Irányító Hatóságának 39/2010. (VI.7.) Közleménye.


Búsi Lajos helyettes államtitkár